Kenniscentrum artikel lezen

"

Stook verantwoord, gebruik droog en schoon hout

Geniet extra van uw Altech speksteenkachel door de kachel op een verantwoorde manier te stoken. De eerste stap hierbij is het gebruik van droog hout. Maar hoe droog moet het hout dan zijn? En hoe droog je hout het beste?

Verleng de levensduur van uw Altech speksteenkachel, stook met goed hout

Het gebruik van goed stookhout is van groot belang om maximaal te kunnen genieten van uw Altech speksteenkachel. Nu maar ook in de toekomst. De levensduur van onze toestellen worden namelijk verlengd wanneer er op een verantwoorde manier mee om wordt gegaan.

Wanneer is een kachel of een haard EcoDesign Ready?

Het stookhout moet schoon en droog zijn. Zo mag dit niet meer dan 15% restvocht bevatten. Is dit wel het geval en ligt het percentage hoger? Dan is het hout te nat om te stoken en de kans op eventuele overlast en schade aan de kachel groter. In dit geval is het aan te raden om het hout nog wat langer te laten drogen.

Wanneer hout gekapt wordt bevat het vaak tussen 60% en 80% vocht. Dit vocht bestaat groeisappen van de boom en dit vocht brandt niet. Het is hierbij goed om te weten dat het hout pas brandbare gassen kan vrijgeven als het restvocht is verdampt. Het verdampen van de sappen gebeurt bij 100°C, terwijl de brandbare gassen pas vrijkomen bij een 150°C.

Waarom geen nat hout stoken in de houtkachel?

Te vochtig hout brandt slecht omdat het veel energie kost om de groeisappen te laten verdampen. Daarbij komt het verbrandingssysteem van de kachel nauwelijks op temperatuur en dat zorgt voor veel rookontwikkeling wat kan leiden tot eventuele overlast. Met nat hout wordt het dus erg lastig om een speksteen houtkachel van Altech goed te stoken en mooi te laten branden. Maar het belangrijkste om te weten is dat het te nat hout ook schade aan kan richten aan uw Altech speksteenkachel.

Hoe droog je hout?

Droog en schoon hout stoken in uw Altech kachel is dus van groot belang. Goed stookhout komt uit het houthok en heeft daar minimaal 2 jaar nodig om te drogen. Zorg ervoor dat het hout vrij komt van de grond. En het helpt enorm als de wind er goed bij kan. Een beetje regen kan geen kwaad. Het waait tenslotte vaker dan dat het regent en van een regenbui blijft stookhout net zomin nat als de was aan de lijn.

Nieuwste Kenniscentrum Berichten