Kenniscentrum artikel lezen

"

De Altech speksteenkachels voldoen aan de Ecodesign2022 wetgeving

Met een Altech speksteenkachel kiest u voor een moderne kachel die voldoet aan de EcoDesign wetgeving. Ons gehele assortiment, zowel onze houtkachels al de pelletkachels, voldoen aan de richtlijnen van deze Europese Wetgeving die per 1 januari 2022 is ingevoerd.

Wat houdt de EcoDesign-regeling in?

Om de uitstoot van (schadelijke stoffen) van houtkachels te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren heeft de Europese Unie per 1 januari 2022 een nieuwe wetgeving ingevoerd. Verouderde toestellen spelen een grote rol in deze discussie. In de praktijk komt het er dus op neer dat oude en vervuilende houtkachels- en haarden uit gefaseerd moeten worden. Op de markt mogen alleen nog moderne HR-houtkachels worden verkocht die voldoen aan de eisen van deze wetgeving.

Ondanks dat deze regelgeving in Europa per 2022 in is gegaan, is dit in Nederland twee jaar geleden al naar voren getrokken. Zo moeten alle nieuwe houtkachels die worden verkocht in Nederland dus al enige tijd voldoen aan de normering (EcoDesign).

Waar moet een houtkachel aan voldoen?

Om aan deze normering te voldoen moeten de haarden en kachels een hoger rendement behalen, minimaal 75%. Ook mogen de toestellen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Nieuwe houtkachels die vanaf 2020 geproduceerd worden, in Nederland worden verkocht en niet voldoen aan deze normen, mogen dan niet meer verkocht worden. Bij Altech hebben wij on nooit druk gemaakt over deze regelgeving, omdat al onze speksteenkachels al jarenlang voldoen aan deze eisen.

Wanneer is een kachel of een haard EcoDesign Ready?

Een kachel voldoet aan de normering van het EcoDesign als het toestel onafhankelijk is getest door een goedgekeurd testinstituut en aan de strikte emissie- en minimale efficiëntiecriteria voor EcoDesign 2022 voldoet. Deze feiten moet op papier staan en daar is de fabrikant in eerste instantie verantwoordelijk voor. Met de aanschaf van een Altech speksteenkachel haalt u de zekerheid in huis dat u een moderne, milieuvriendelijke kachel in huis haalt. En geniet u niet alleen nu, maar ook in de toekomst van de heerlijke warmte van speksteen.

Nieuwste Kenniscentrum Berichten