Kenniscentrum artikel lezen

"

Het verschil tussen stralingswarmte en accumulatiewarmte

Vanaf het moment dat het vuur in de kachel goed en wel brandt, verspreidt het zijn warmte. Alleen de manier waarop deze warmte wordt verspreid in ruimte, kan per kachel verschillen. Zo geeft een Altech speksteenkachel een ander soort warmte af dan een normale houtkachel. Welke soort warmte het best u bij u past, is persoonlijk en kunt het beste ervaren in de praktijk.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er verschil kan zitten in het soort warmte dat een houtkachel afgeeft. Maar er kan wel degelijk onderscheid gemaakt worden tussen soorten warmte: stralingswarmte en accumulatiewarmte (speksteenkachels). Voordat we op deze verschillen in gaan, leggen we eerst uit hoe een speksteenkachel van Altech werkt.

Hoe werkt een Altech speksteenkachel?

Voor het eerste gebruikt dient de houtkachel eerst 10 keer rustig ingestookt te worden. Daarna kan de houtkachel normaal gestookt worden. Als men op de juiste wijze stookt, komt 80-85% van de verbrandingswarmte vrij in de ruimte de kachel opgesteld staat. Van deze verbrandingswarmte komt meer dan de helft vrij nadat het vuur gedoofd is, deze (stralings)warmte wordt dan afgegeven door het speksteen.

Nadat de kachel is aangestoken en het vuur brandt, zal in eerste instantie warmte afgeven worden door de straling van de vlammen achter het glas. Tegelijkertijd neemt het speksteen van de kachel de warmte op (accumuleren). Al na een half uur wordt er ook warmte afgegeven door het speksteen. Door de uitstekende warmteopslag en geleiding van speksteen wordt een binnenshuis een aangenaam klimaat bereikt. De warmte wordt gelijkmatiger, voelt zachter aan en nog uren nadat de houtkachel is gedoofd blijft de speksteen kachel zijn (accumulatie)warmte verspreiden.

Accumulatiewarmte

Een speksteenkachel realiseert accumulatiewarmte. Dit is een langzame en zachte warmte. Het is te vergelijken met de warmte van de straling van de zon. Stralingswarmte geeft u van binnen een heerlijk warm gevoel. Dit gevoel heeft met de golflengte van de infraroodstraling van speksteen te maken en blijft daardoor ook langer hangen (vergelijkbaar met infrarood verwarmingspanelen). Accumulatie verwarmt u als mens, de ruimte en het interieur.

Stralingswarmte

Bij stralingwarmte verspreidt de warmte van de kachel zich via de lucht in de ruimte. Bij deze warmte stijgt de warme lucht. De ruimte wordt dus van bovenaf verwarmt en wordt geleidelijk naar beneden ‘gedrukt’. Hierdoor voelt u de warmte sneller en verspreidt het zich makkelijker. Alleen blijft deze warmte minder lang hangen en voelt het anders aan dan accumulatiewarmte dit komt doordat de langsstromende lucht de warmte afkoelt.

Kortom; de accumulatiewarmte is zacht en intens en is te vergelijken met de warmte van een omgeslagen deken. Stralingwarmte is te vergelijken met de warmte van een föhn en voelt al snel (te) warm aan.

Ervaar het verschil tussen de verschillende soorten warmte zelf

De verschillen tussen deze soorten warmte moet u zelf ervaren door te voelen. Maar 1 ding is zeker, wanneer u de warmte van Altech speksteenkachel heeft gevoeld, wilt u niet meer anders.

Nieuwste Kenniscentrum Berichten