Kenniscentrum artikel lezen

"

Wat is speksteen?

Speksteen is een eeuwenoud natuurproduct dat gewonnen wordt in speksteengroeven. Het speksteen waar Altech haar kachels mee bouwt komt uit Brazilië. Het Braziliaanse speksteen is een zeer zachte en unieke steensoort en bestaat uit (mineraal)talk, magnesiet en chloriet.

De talk in het speksteen maakt het dat de steen zo heerlijk zacht aanvoelt en relatief eenvoudig te bewerken is. Dat in combinatie met magnesiet maakt dat speksteen zo geschikt is voor de kachelbouw. Het magnesiet zorgt namelijk voor een snelle warmteopname, een goede geleiding hiervan en voor de vuurbestendigheid van de steen. In vergelijking met andere steensoorten bevat speksteen in verhouding meer magnesiet en dat maakt het geschikt voor de aanraking met vuur.

Ondanks dat speksteen maar voor een klein deel uit chloriet bestaat, draagt het bij aan een mooie structuur en de kleurnuances aan het oppervlak van het speksteen. De samenstelling van speksteen zorgt dus voor unieke eigenschappen en maakt het materiaal dus uitermate geschikt voor het bouwen van kachels.

De spekstenen kachels van Altech

Het Braziliaanse speksteen vormt de basis voor de kachels van Altech. Alle toestellen, zowel de houtkachels als de pelletkachels, zijn van binnen én van buiten grotendeels opgebouwd met speksteen in combinatie met gietijzer of met staal zoals de Altech Max. Het gietijzeren frame geeft de kachels van Altech extra stevigheid zonder dat het wat afdoet aan de uitstraling en de werking van het speksteen.

De massa speksteen die wordt toegepast zorgt voor de warmte-accumulatie zodat ook nadat het vuur gedoofd is de speksteenkachel nog urenlang warmte blijft afgeven. Want hoe meer speksteen, hoe groter de massa is om de warmte in op te slaan en hoe langer de kachel nog warmte af kan blijven geven.

Speksteen neemt warmte zeer snel op: wel twee tot twee-en-een-half keer zoveel als andere soorten natuursteen. Vervolgens geeft het die warmte gedurende lange tijd gelijkmatig aan de omgeving af. De meest gebruikte kleur speksteen is de grijze kleur van naturel speksteen. Indien gewenst zijn alle toestellen van Altech ook te verkrijgen in (uni) zwart (gespoten).

Nieuwste Kenniscentrum Berichten